Etykiety dla branży mięsnej

Etykiety informacyjne

Służą do zadruku w drukarkach termicznych lub termotransferowych

  • etykiety do szynek, tzw. klipsy do zaklejenia na sznurkach
  • tzw. Bizerby do przyklejania na osłonki, folie etc.

Etykiety informacyjne powinny cechować się nie tylko trwałością materiału i jego odpornością na warunki przechowywania. Powinny także zachować atrakcyjność wizualną. Etykieta informacyjna jest też ozdobą produktu, elementem ujednolicającym linię oraz budującym rozpoznawalność marki.

Zachowując pełną funkcjonalność etykiety, można w niej zastosować rozmaite uszlachetnienia, a także różne rodzaje lakieru – matowe i błyszczące.

Etykiety ozdobne do przyklejania na opakowaniach Etykieta na opakowanie

  • na wędliny plasterkowane pakowane próżniowo,
  • na opakowania plastikowe na smalec, tuszonkę
  • na słoiki (tuszonka, kiełbasa konserwowa)
  • opakowania foliowe, zbiorcze

Etykiety ozdobne w postaci opasek głównie do zastosowania na wędliny tradycyjne: cienkie kiełbasy, kabanosy itp. 

Etykiety ozdobne pełnią kluczową rolę, jeżeli chodzi o odbiór produktu przez potencjalnego klienta. Swoim wyglądem powinny sugerować, z jakimi rodzajami produktów ma on do czynienia, zanim jeszcze zdąży przeczytać ich nazwy.

Każda etykieta, zarówno swoim kształtem, rozmiarem, jak i wyglądem samego projektu, jest dopasowana do konkretnego produktu.

Aby zwiększyć atrakcyjność etykiety stosuje się rozmaite uszlachetnienia: złocenia, srebrzenia, metalizujące farby, lakiery matowe, błyszczące i puchnące. Można również wykorzystać szeroka gamę różnych podkładów: papier zwykły, kredowy, srebrny, złoty, folia.

Obwoluta ozdobna

Opakowania kartonowe, obwoluty

  • stosowane głównie na pasztety, pieczenie i inne wyroby w foremkach w postaci tzw. "wsuwek"

Podobnie jak w wypadku etykiet ozdobnych, ich kluczową rolą jest zwiększanie atrakcyjności produktu. Poza tym chronią one delikatne wyroby, takie jak pasztet, przed uszkodzeniami mechanicznymi np. w transporcie i dodają im stabilności.

Sztywność kartonu, z jakiego wykonane jest pudełko, a także jego wymiary są dobrane do potrzeb produktu. Na opakowaniach stosowane są uszlachetnienia podobne jak w wypadku etykiet ozdobnych.

Na pudełku można również wykonać tzw. "okienko", pokazujące rzeczywisty wygląd fragmentu wyrobu – w zależności od potrzeby może być ono zafoliowane lub nie.

 

Branża mięsna, pod względem stosowania etykiet na produktach, jest jedną z najbardziej wymagających. Wpływają na to trudne warunki w jakich są stosowane etykiety.

Dotyczy to zarówno aplikacji etykiety na produkt, jak i późniejsze przechowywanie produktu (niskie temperatury, wilgość, tłuszcz).

Zapytaj nas o ofertę na etykiety
dla branży mięsnej